Natuur, landschap en overig erfgoed

Kaartweergave

Petran039 Duits militair kerkhof Ysselsteyn

In deze bosrijke omgeving van de Peel bevindt zich de begraafplaats voor Duitse soldaten die in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gevallen.

#885

Petran040 Defensiekanaal

In 1937 werd de Heidse Peel ontgonnen. Voor het ‘Ministerie van Oorlog’ was daardoor een probleem ontstaan: de Peel fungeerde niet meer als een barrière voor vijandelijke legers.

#886

Petran041 Kanaal van Deurne - Griendtsveen

Hier bij het spoor eindigen, dicht bij elkaar, twee kanalen die dwars door de Peel lopen. Op de voorgrond ligt het kanaal van Deurne, daarachter de Helenavaart.

#887

Petran081 Station Lottum - Grubbenvorst

In het wegtracé van de Meerlosebaan zit hier bij de spoorwegovergang een scherpe knik. Voor 1883 liep deze weg, waar vroeger de postkoets over ging, kaarsrecht over de Houthuizer Heide naar Meerlo.

#888

Petran082 Middenterras - Lottum

Vijftien duizend jaar geleden stroomde in dit breed dal het water van de Maas. Doordat de Maas naderhand haar loop ging verleggen ontstond hier een brede langgerekte plas met stilstaand water.

#889

Petran083 Schuitwater - Broekhuizen

Het Broekhuizer Schuitwater is een oude Maasmeander. Bij het brugje waar het water uit de plas via de Broekhuizer Molenbeek naar de Maas wordt afgevoerd, is het beekje door bevers met takken afgedamd.

#890

Petran084 Boabel - Swolgen

De weiden in deze omgeving waren vroeger allemaal vennen. Het grootste ven lag meer naar het westen en werd de Boabel, genoemd.

#891

Petran085 Swolgenderheide - Swolgen

Eeuwenlang kwamen in het landschap grote oppervlakten ’woeste grond’ voor. Deze onontgonnen gebieden kenden een grote afwisseling in bossen, vennen, heides, hoogvenen en stuifzanden.

#892

Petran086 Postbaan - Tienray

Deze brede zandweg - La grande route de Nimegues à Venloo - vormde vanaf 1642 een onderdeel van de postverbinding tussen Venlo en Nijmegen.

#893

Petran087 Martinusberg - Meterik

Vanaf het westen neemt het reliëf van de zandduinen geleidelijk toe naar het hoogste punt , de St Martinusberg . Voordat dit glooiend terrein met naaldhout beplant was, lagen hier uitgestrekte heidevelden.

#894

Petran088 Laag heide - America

Vóór de bosaanplant in 1950 was dit gebied een schaars begroeid heidegebied. Een oase van rust waar o.a. korhoenders voorkwamen. Op de hei - langs de zandweg naar Meterik - lag een enkel armzalig huis, met naast elk huis een waterput met daarin roestig bruin grondwater.

#895

Petran089 Zuringspeel - America

Deze vuilnisberg in de Zuringspeel is in de tweede helft van de vorige eeuw ontstaan en is nu – versierd met een kunstwerk - het hoogste punt van de Peel.

#896

Petran090 Kronenberger bossen - Sevenum

De Peel en zijn directe omgeving liggen op een horst, de Peelhorst genoemd. Door krachten in de diepe ondergrond verschuiven aardlagen langs breuken in verticale richting langs elkaar.

#897

Rowwen Hèze - America

Met dit monument is de woonlocatie van Rowwen (Christiaan) Hèze vastgelegd.

#1197

Villa Erica - Griendtsveen

Woonhuis gebouwd voor het stafpersoneel van de firma Van der Griendt. De woning is gebouwd in de stijl van het traditionalisme.

#365

Villa Sphagnum - Griendtsveen

Villa Sphagnum werd in 1897 gebouwd in opdracht van de familie Van de Griendt. Eduard van de Griendt stichtte met zijn broer Jozef rond 1885 de kolonie Griendtsveen, met als doel turfwinning. De villa is tot 1975 in bezit van de familie geweest..

#364
1

Voormalig postkantoor - Griendtsveen

Vrijstaand voormalig postkantoor met woonhuis voor de postbode, gebouwd omstreeks 1900. Het pand is gebouwd in de stijl van het traditionalisme.

#375
1

Voormalige herberg - Griendtsveen

Omstreeks 1900 in de stijl van het traditionalisme gebouwde voormalige herberg en ontspanningsruimte bestemd voor de seizoensarbeiders in de turfstrooiselfabricage. Het ontwerp wordt toegeschreven aan architect L. Kooken uit Eindhoven.

#820

Voormalige turfstrooiselfabriek - Griendtsveen

De voormalige turfstrooiselfabriek van Griendtsveen betreft het laatste restant van het vroegere fabriekscomplex voor de ver- en bewerking van de in Griendtsveen gewonnen turf. Het fabrieksgebouw werd gebouwd in een traditionalistische bouwstijl.

#819