Natuur, landschap en overig erfgoed

Kaartweergave

Pastoorswei - Swolgen

Dit deel van de Swolgender Heide wordt Pastoorswei genoemd. Omtrent de herkomst van deze naamgeving doen twee mythes de ronde.

#873

Postbaan - Tienray

Deze brede zandweg - La grande route de Nimegues à Venloo - vormde vanaf 1642 een onderdeel van de postverbinding tussen Venlo en Nijmegen.

#893

Romerweg - Sevenum

Langs de Grote Molenbeek lagen vroeger hooilanden, moerassen en met struiken begroeide beemdgronden. In de dertiger jaren van de vorige eeuw werd de beek genormaliseerd

#858

Rowwen Hèze - America

Met dit monument is de woonlocatie van Rowwen (Christiaan) Hèze vastgelegd.

#1197

Schatberg - Evertsoord

Aan de overkant van Middenpeelweg lag vroeger de Schatberg. Dit was een stuifduingebied waar later bos op is aangeplant. Aan de rand van dit stuifduin is op een restant van de hei - op D’n Heikop geheten - een ‘originele’ schaapskooi nagebouwd.

#854

Schuitwater - Broekhuizen

Het Broekhuizer Schuitwater is een oude Maasmeander. Bij het brugje waar het water uit de plas via de Broekhuizer Molenbeek naar de Maas wordt afgevoerd, is het beekje door bevers met takken afgedamd.

#890

Siebersbeek - Lottum

Dit witte huis aan de Lottumse Molenbeek is een voormalige watermolen die al in een akte uit 1440 wordt vermeld. Aan de westkant van deze nu tot woonhuis omgebouwde oliemolen is de kom voor het schoepenrad nog aanwezig.

#869

St Goar - Meerlo

Op het vooruitspringend heuveltje staat de St Goarkapel met ernaast een kunstwerk van een roedel wolven. Meer info hierover vind je bij de bezienswaardigheden onder deze route.

#876

Station Lottum - Grubbenvorst

In het wegtracé van de Meerlosebaan zit hier bij de spoorwegovergang een scherpe knik. Voor 1883 liep deze weg, waar vroeger de postkoets over ging, kaarsrecht over de Houthuizer Heide naar Meerlo.

#888

Steinhagen - Sevenum

In de 17e eeuw zijn hier aan de Molenbeek de herenhuizen Schenkenburg en Steenhagen gebouwd. Om beide huizen lagen grachten die nu in het landschap niet meer herkenbaar zijn.

#859

Swolgenderheide - Swolgen

Eeuwenlang kwamen in het landschap grote oppervlakten ’woeste grond’ voor. Deze onontgonnen gebieden kenden een grote afwisseling in bossen, vennen, heides, hoogvenen en stuifzanden.

#892

Villa Erica - Griendtsveen

Woonhuis gebouwd voor het stafpersoneel van de firma Van der Griendt. De woning is gebouwd in de stijl van het traditionalisme.

#365

Villa Sphagnum - Griendtsveen

Villa Sphagnum werd in 1897 gebouwd in opdracht van de familie Van de Griendt. Eduard van de Griendt stichtte met zijn broer Jozef rond 1885 de kolonie Griendtsveen, met als doel turfwinning. De villa is tot 1975 in bezit van de familie geweest..

#364

Visvijvers - Evertsoord

De nog niet ontgonnen Peel was enkel van belang voor de schapenhouderij en de teelt van boekweit. Voor deze cultuur werden rechte ondiepe greppels in het veen gegraven, waartussen de bovenste (bonk-)laag werd los gehakt en daarna afgebrand.

#851
1

Voormalig postkantoor - Griendtsveen

Vrijstaand voormalig postkantoor met woonhuis voor de postbode, gebouwd omstreeks 1900. Het pand is gebouwd in de stijl van het traditionalisme.

#375
1

Voormalige herberg - Griendtsveen

Omstreeks 1900 in de stijl van het traditionalisme gebouwde voormalige herberg en ontspanningsruimte bestemd voor de seizoensarbeiders in de turfstrooiselfabricage. Het ontwerp wordt toegeschreven aan architect L. Kooken uit Eindhoven.

#820

Voormalige turfstrooiselfabriek - Griendtsveen

De voormalige turfstrooiselfabriek van Griendtsveen betreft het laatste restant van het vroegere fabriekscomplex voor de ver- en bewerking van de in Griendtsveen gewonnen turf. Het fabrieksgebouw werd gebouwd in een traditionalistische bouwstijl.

#819

Witveld - Horst

Vanaf dit punt lag vroeger in zuidelijke richting het Witveld, in het dialect het Wiedveld geheten. Het was een vlak heide gebied met veel ondiepe vennen (vliezen).

#862

Zuringspeel - America

Deze vuilnisberg in de Zuringspeel is in de tweede helft van de vorige eeuw ontstaan en is nu – versierd met een kunstwerk - het hoogste punt van de Peel.

#896