Natuur, landschap en overig erfgoed

Kaartweergave

Groote Molenbeek - Sevenum

De Groote Molenbeek is de langste en waterrijkste beek in Noord Limburg. De oorsprong van de beek lag vroeger in een moerasgebied in de Peel bij Grashoek.

#855

Handel en kantoor - Griendtsveen

Omstreeks 1900 in de stijl van het traditionalisme gebouwd voormalig kantoor voor de firma Van der Griendt. Het ontwerp wordt toegeschreven aan architect L. Kooken. Het voormalig kantoor is in de nabijheid van de vml. turfstrooiselfabriek gesitueerd.

#373

Helenaveen - Evertsoord

In 1853 kocht de Maatschappij Helenaveen een 610 ha groot veengebied van de gemeente Deurne. Voor de ontsluiting van deze concessie werd vanuit de Noordervaart een kanaal – de Helenavaart – naar het hart van de Peel gegraven.

#852

Herdenkingsplaquette - Griendtsveen

Toon Kortooms (23-2-1916 - 5-2-1999) groeide op in Griendtsveen. Als kind was de peel zijn speeltuin.

#845

Hooge heide - Lottum

Dit berkenlaantje loopt parallel aan de 200m westelijk gelegen Losbaan. Tussen deze twee wegen is in de 19e eeuw de ontginning van de Hooge Heide begonnen.

#863

Kanaal van Deurne - Griendtsveen

Hier bij het spoor eindigen, dicht bij elkaar, twee kanalen die dwars door de Peel lopen. Op de voorgrond ligt het kanaal van Deurne, daarachter de Helenavaart.

#887

Kevelaersdijk - Horst

Willem Bussemakers van de Ulfterhoek heeft hier de vroegere ‘woeste grond’ in cultuur gebracht. Uit dankbaarheid plaatste hij rond 1912 dit kruis aan de Kevelaersdijk (nu Dijkerheideweg ).

#860

Kronenberger bossen - Sevenum

De Peel en zijn directe omgeving liggen op een horst, de Peelhorst genoemd. Door krachten in de diepe ondergrond verschuiven aardlagen langs breuken in verticale richting langs elkaar.

#897

Laag heide - America

Vóór de bosaanplant in 1950 was dit gebied een schaars begroeid heidegebied. Een oase van rust waar o.a. korhoenders voorkwamen. Op de hei - langs de zandweg naar Meterik - lag een enkel armzalig huis, met naast elk huis een waterput met daarin roestig bruin grondwater.

#895

Land van van Bommel - Griendtsveen

Voordat men kon turfsteken werd eerst een vrij losse bovenlaag van ongeveer 20 cm dik verwijderd. Dit bonksel bestond uit onbruikbaar kortveen met (dop-)hei en buntgras.

#849

Legert - Swolgen

Deze kapel ligt in de buurtschap Legert (= het laag gelegen gebied) en is gebouwd in 1821 bij de boerderij de Manenhof. Deze hof ligt op de overgang van de hoge akker en de laag gelegen weide.

#874

Lollebeek - Tienray

In deze laagte stroomt de Diepe Leng (kleine beekje links) in de grotere Lollebeek. En deze mondt op zijn beurt iets verder op uit in de Grote Molenbeek

#879

Lorbaan - America

De Mariakapel staat onder voor het steilrandje van ’t Veulense Veld. Dit veld is, al eeuwen in gebruik als bouwland en is door jaarlijkse bemesting met stalmest steeds hoger komen te liggen.

#882

Lottumse Molenbeek - Grubbenvorst

Vanaf het zandpad loopt het terrein - het ‘ruig weitje’ geheten – naar beneden af tot aan de Lottumse Molenbeek. Rechts bij de kasteelboerderij van Kaldenbroek komen twee beekjes samen, de Broekloop en de Gekkengraaf.

#868

Mariaveen - Evertsoord

Deze werkschuur is in 1941 gebouwd om van hieruit dit deel van de Peel te gaan ontginnen. Uiteindelijk zijn deze plannen toch niet door gegaan en bleef dit gebied als natuurreservaat behouden

#850

Martinusberg - Meterik

Vanaf het westen neemt het reliëf van de zandduinen geleidelijk toe naar het hoogste punt , de St Martinusberg . Voordat dit glooiend terrein met naaldhout beplant was, lagen hier uitgestrekte heidevelden.

#894

Middenterras - Lottum

Vijftien duizend jaar geleden stroomde in dit breed dal het water van de Maas. Doordat de Maas naderhand haar loop ging verleggen ontstond hier een brede langgerekte plas met stilstaand water.

#889

Offertafel uitzichtpunt Zuringspeel, - America

Uitzichtpunt Zuringspeel is het hoogste publiektoegankelijke punt van noordelijk Limburg.

#1195

Oosterbos - Meterik

In de luwte van het stuifduin de ‘gaele berg’ van de Oosterbos ligt hier met de achterzijde naar de weg toegekeerd ‘Wienespláts’ uit 1715.

#881

Oostrumsche beek

De Oostrumsche Beek ontspringt in de Peel en gaat stroomafwaarts langs Veulen, Leunen, en Oostrum om uiteindelijk bij Geysteren in de Maas uit te monden.

#883
1

Ophaalbrug Apostelweg - Griendtsveen

Stalen ophaalbrug gelegen nabij de Apostelweg in Griendtsveen. De in totaal vier ophaalbruggen werden gebouwd omstreeks 1905. Deze dienden en dienen voor de doorgang van het verkeer in dit dorp.

#372
1

Ophaalbrug Ericaweg - Griendtsveen

Stalen ophaalbrug gelegen nabij de Ericaweg in Griendtsveen. De in totaal vier ophaalbruggen werden gebouwd omstreeks 1905. Deze dienden en dienen voor de doorgang van het verkeer in dit dorp.

#371
1

Ophaalbrug Kanaalweg - Griendtsveen

Stalen ophaalbrug van het zogenoemde type A1. Het val heeft een draagconstructie van stalen liggers met daaroverheen een houten dek.

#370

Oude Maasarm - Meerlo

Deze langgerekte natuurlijke laagte met open water, moerassen, weiden en broekbossen is een oude Maasarm. Hij heeft een lengte van circa 10 km en ligt tussen Ooijen en Wanssum.

#875

Paardenkop

De ontginningsboerderij, hier ’op de bult’, is gebouwd in 1934. Ze ligt op de rand van het voormalig heidegebied de Paardekop en een laag gelegen afgegraven veengebied.

#884