St.Anthoniuskapel

St.Anthoniuskapel

Kronenberg

Plaats: In de bossen van de Meir, Kronenberg
Bouwjaar: 1912

De kapel is gebouwd in 1912 door Jacobus Roodbeen, uit dankbaarheid voor de genezing van zijn vrouw Maria Hermans. De kapel wordt ook Roodbeenkapel genoemd.

Jacobus Roodbeen had het niet makkelijk. Zijn eerste vrouw stierf op 36-jarige leeftijd en hij bleef achter met zeven kleine kinderen. De jongste was nog maar vier maanden oud. Hij hertrouwde met Maria Hermans en kreeg samen met haar nog twee kinderen. Maria was echter ook ziekelijk. Reden voor Jacobus om een kapel te bouwen in de hoop op genezing. Boven de ingang bevindt zich een steen met de namen van hem en zijn vrouw, met daaronder de jaartallen 1912-14. Helaas stierf Maria al in 1915 en Jacobus vier maanden later.

Het Antoniusbeeld was afkomstig uit hun eigen huis, het is in de jaren zeventig gestolen. Na veel zoeken heeft de familie eenzelfde beeld gevonden. Antonius is de patroonheilige van de verloren en gevonden voorwerpen en van huwelijkspartners. De familie Roodbeen houdt zelf het onderhoud van de kapel en omgeving bij.

Het gaat hier om een zeshoekige bakstenen kapel, in kruisverband gemetseld. De voorgevel, in klokmodel, heeft op de top een betonnen kruisje en is wit geschilderd. Hierdoor is de kapel beter zichtbaar in de omgeving. Het zadeldak is met leien gedekt en afgewerkt met een houten daklijst. De ingang van de kapel is voorzien van een segmentboog. De vloer is van keramische tegels, zwart-wit in diagonaal verband. In de kapel staat in een van tralies voorziene nis het beeld van de Heilige Antonius. Op de arm draagt hij het Kindje Jezus. Er naast bevindt zich een bedelaar die een stuk brood ontvangt. In 1992 is het leien dak vernieuwd.

Alle mooie en interessante plekken