St Annakapel met herdenkingsplaquette en veldkruis

St Annakapel met herdenkingsplaquette en veldkruis

Broekhuizenvorst

Plaats: Ooijen Broekhuizenvorst
Bouwjaar: 1733
 

Deze kapel is in 1733 gebouwd en is een rijksmonument. Erin staat een gipsen beeld van de Heilige Anna met dochter Maria. Daaronder is een plaquette te zien met de namen van vier mannen, die in 1944 door de Duitsers gefusilleerd zijn.

Het Annakapelletje is een wit gestuukte kapel met barokgevel, driezijdige sluiting en gezwenkte façade, waarin een anker met het jaartal 1733. Het staat sinds 1968 op de monumentenlijst. In 2009 is de kapel grondig gerestaureerd.

De kapel staat langs de weg aan de rand van de buurtschap Ooijen. Er staat een kruis naast, waarvan het houten corpus in 2020 is opgeknapt.

Deze kapel werd opgericht in 1733. De Annaverering bestaat echter in Broekhuizenvorst, waar Ooijen tot behoort, al enkele eeuwen langer. Volgens de plaatselijke historische kring was er al in 1487 een Sint Annagilde met een eigen altaar in de kerk van Broekhuizenvorst. Het is mogelijk dat de in de kerk aanwezige uit 1520 stammende Sint Annaklok een geschenk was van dit gilde. In de kerk staat ook het waardevolle houten beeld uit 1510, dat tot de jaren zestig van de vorige eeuw in de kapel stond en daarna tot 2002 een plek in het voormalige gemeentehuis van Broekhuizen had.

De kapel aan de Blitterswijckseweg is ook een oorlogsmonument. Een plaquette in het kapelletje verwijst naar een trieste gebeurtenis die het buurtschap overkwam aan het einde van de Tweede Wereldoorlog.

In oktober 1944 voerde de Duitse bezetter in Noord-Limburg diverse razzia’s uit. Meer dan 3.000 mannen en jongens werden, veelal tijdens kerkdiensten, bijeengedreven en naar Duitsland gedeporteerd en tewerkgesteld. In Broekhuizen en Broekhuizenvorst werd op 16 oktober een grote razzia uitgevoerd, waarbij in totaal 35 mannen werden opgepakt. Daags ervoor vond er bij de boerderij van de familie Van Bracht, niet ver van de kapel af, een drama plaats. De 86-jarige bewoner sprak die dag enkele Duitse soldaten aan die met vee aan de haal waren gegaan. Mogelijk zou hij ze zelfs bedreigd hebben. Dit pikten de Duitsers niet en hij werd samen met zeven anderen gevangen genomen. Een negende wist op tijd te ontkomen.

De boerderij van Van de Bracht, waar op dat moment het beeldje uit de kapel was ondergebracht, werd vervolgens in brand gestoken. De acht werden in Venlo verhoord door de SD, waarna er vier op transport werden gezet naar Duitsland. De overige vier, Peter Jan van Bracht, Edmon Haffmans, Piet Vergeldt en Gerard Brouwer, werden dezelfde dag nog gefusilleerd.

Bronnen: Historische Kring Broekhuizen-Broekhuizenvorst, kerkrazzia.nl

Alle mooie en interessante plekken