Sint Jozefkapel met twee herdenkingsplaquettes

Sint Jozefkapel met twee herdenkingsplaquettes

Broekhuizen

Plaats: Stokt Broekhuizen
Bouwjaar: 1939

Deze kapel is in 1939 gebouwd in opdracht van mr. Berger. Erin staat een beeld van Sint Jozef, gemaakt door Charles Vos. Ook bevinden zich er twee plaquettes: een ter herdenking aan Alfons Berger en een aan eveneens in de Tweede Wereldoorlog omgekomen buurtbewoners.

Het kapelletje op de Stokt stamt uit 1939. Het werd gebouwd door de gebr. Thijssen uit Broekhuizenvorst naar ontwerp van architect Jules Kayser uit Venlo.

De opdrachtgever was mr. B. Berger, burgemeester van Venlo, de toenmalige eigenaar van kasteel Broekhuizen met bijbehorende gebouwen en landerijen. De bouw vond plaats als afsluiting van de restauratie van het kasteel. Bij de bouw van het kapelletje werden stenen gebruikt van de gesloopte dubbelwoning die vlak bij het tegenwoordige kapelletje lag.

De heer Berger had een grote verering voor de H. Jozef en speciaal voor de H. Jozef van de Smakt en het was dan ook niet vreemd dat er een Sint Jozefkapel werd gebouwd.

Charles Vos (1888 - 1954) uit Maastricht kreeg opdracht het beeld te ontwerpen.

Het beeld in hoogreliëf dat ca 45 cm breed en ca 85 cm hoog is, staat in een spitsboognis. Het beeld is vervaardigd van keramiek, geschilderd in gedekte kleuren en vervolgens geglazuurd.

Het stelt de Heilige Jozef voor met het kind Jezus, rechtsonder een driehoek als timmergereedschap. De lelies links en rechts op het reliëf symboliseren de maagdelijkheid van de H. Jozef.  

Het kapelletje doorstond de strijd om het kasteel Broekhuizen op 30 november 1944 ongeschonden. Het ijzeren hekwerk, dat de afsluiting vormt, is afkomstig van het verwoeste kasteel en werd in 1984 aangebracht op initiatief van de Historische Kring.

Het kapelletje wordt onderhouden door de buurtbewoners (Horsterweg 6). Bij bijvoorbeeld ziekte, overlijden en examens worden er kaarsen gebrand.

In 1986 werd in het kapelletje een plaquette aangebracht ter nagedachtenis aan Alfons Berger, die op 20 januari 1945 in het concentratiekamp Neuengamme om het leven kwam.

De kapel is nog steeds in eigendom van de familie Berger.

Toen tijdens of vlak na de bouw ervan bij de familie Janssen, Horsterweg 6, een zoon geboren werd, verzocht de heer Berger aan de ouders om de jongen Jozef te noemen. Aan dit verzoek werd door de ouders gehoor gegeven (Jozef Janssen 18-7-1939).

Na de bouw liet de heer Berger rond het kapelletje voor elk van zijn negen kinderen een lindeboom planten. Van deze staan er thans nog vijf.

In 1997 is op 12 december in deze kapel een plaquette aangebracht ter nagedachtenis aan buurtgenoten die tijdens de tweede wereldoorlog zijn omgekomen.  

Beide plaquettes staan ook bij oorlogsmonumenten op deze site. 

Alle mooie en interessante plekken