Sint Goarkapel

Sint Goarkapel

Meerlo

Plaats: Moleneind 9, Meerlo
Bouwjaar: 1662

Deze kapel staat hier sinds 1662 en is een rijksmonument. Ze hoorde tot ongeveer 1900 bij boerderij de Beyenbruggen. Rond 1999 is zij grondig gerestaureerd en in 2022 is de ernaast gelegen gedempte put weer opgebouwd.

Meerlo is de enige plaats in Nederland waar Sint Goar wordt vereerd. De Sint Goarkapel met waterput zijn in 1662 gebouwd door de adellijke bezitters van de dichtbij gelegen boerderij de Beyenbruggen. Die hadden familiebetrekkingen met het Duitse Rijnland en in het bijzonder met Sankt Goar am Rhein. Sint Goar was een kluizenaar uit het Duitse Rijnland en werd van oudsher aangeroepen om koude koortsen of bibberkoortsen te genezen. 

Bij de kapel heeft altijd een put gestaan. Het verhaal gaat dat het water uit deze put heilzaam zou zijn tegen koorts en andere kwalen. Lange tijd gingen mensen om deze reden op bedevaart naar Sint Goar. Door vandalisme is die put eind 20e  eeuw vernield en daarna gedempt. Meerlonaar Jan Poels nam het initiatief voor de bouw van een nieuwe put bij de kapel en met inzet van veel vrijwilligerswerk is deze in 2022 weer opgebouwd. De inzegening ervan vond plaats rond 6 juli, de jaarlijkse patroondag van de heilige Goar. De zondag erna is er traditioneel een openlucht-eucharistieviering bij de kapel. In het verleden werd die altijd voorafgegaan door een processie vanuit de kerk naar de kapel.

Een mergelsteen boven het altaar vermeldt dag en jaar van de eerste steenlegging, namelijk donderdag 6 juli 1662, de feestdag van Sint Goar.

De kapel is sinds circa 1900 eigendom van de Meerlose parochie en ligt in een bosgebiedje op de grens van Meerlo en Wanssum.

Alle mooie en interessante plekken