Mariakapel aan den Haspel

Mariakapel aan den Haspel

Grubbenvorst

Plaats: Brandakkersweg, Grubbenvorst
Thema: De Mariakapel aan den Haspel

Deze kapel is in 1942 iets verderop gebouwd in opdracht van de zusters Ursulinen van het klooster in Grubbenvorst voor de destijds daar interne leerlingen. Door de uitbreiding van het veilingterrein is zij in 2009 naar hier verplaatst.

Op het informatiebord staat deze tekst:

Dit Mariakapelletje is in mei 1942 in opdracht van de zusters Ursulinen van het klooster in Grubbenvorst gebouwd door aannemer Boers en stond voorheen in een bosperceel van de zusters gelegen langs de Meerlosebaan ongeveer 600 meter in westelijke richting hier vandaan.

Het kapelletje is gebouwd voor de leerlingen die op het pensionaat zaten (de internen) om hier na een gezamenlijke wandeling te rusten, een lied te zingen en een gebed te doen. In 1942 is het kapelletje ingewijd door rector Janssen van het klooster. In 1943 ontstond de gewoonte dat iedere klas een beurt kreeg om het kapelletje te versieren. Door de ingebruikname van het uitbreidingsgebied van Fresh Park Venlo diende het kapelletje te worden verplaatst. Samen met Fresh Park Venlo, de dorpsraad van Grubbenvorst en de Historische Kring Grubbenvorst-Lottum is gezocht naar een nieuwe locatie. Het is deze plek geworden om onderstaande redenen:

- deze locatie is gelegen dicht bij het dorp Grubbenvorst.
- het gebied wordt door de bewoners van Grubbenvorst gebruikt als wandelgebied.
- het kapelletje ligt nu aan een veel gebruikte wandelroute, de Aspergeroute.
- dit perceel is het enige nog authentieke eikenbosje in de omgeving.
- in het aansluitend gebied zal door Fresh Park natuurcompensatie gerealiseerd worden door de aanplant van nieuw bos.
- op deze plek kan het kapelletje weer bieden waar het destijds voor gebouwd is: een moment van rust en bezinning.

De verplaatsing en renovatie zijn gebeurd op kosten van Fresh Park Venlo en zijn uitgevoerd in december 2009 en begin 2010. De hernieuwde inzegening vond plaats op 14 juni 2010 door pastoor Peeters van Grubbenvorst.

Bron: Historische Kring Grubbenvorst-Lottum

Alle mooie en interessante plekken