Oneindig nieuw leven

Oneindig nieuw leven

Meerlo

Kunstenaar: Rien Evers, 
Plaats: Hoofdstraat 39, Meerlo 
Jaar van plaatsing: 1998

Het beeld Oneindig Nieuw Leven werd in 1998 onthuld door Truus Heijs, vrouw van de voormalige huisarts aan wie het beeld een eerbetoon is.

Het staat op de hoek van de Hoofdstraat en de Monseigneur Jenneskensstraat in Meerlo en is gemaakt door Rien Evers uit Maashees.

Het beeld Oneindig Nieuw Leven toont abstracte figuren die een dansende jongen en meisje om een paal voorstellen. Hier omheen kronkelt een slang. Het beeld staat op een granieten zuiltje met daarop een plaquette met de tekst ‘Oneindig nieuw leven.’ Naast het kunstwerk staan een granieten tafel en banken, met in het midden van de tafel een plaquette met de tekst: ‘Het kunstwerk op dit plein is een eerbetoon aan Dr. K.S. Heijs (huisarts te Meerlo van 1.10.1950 tot 31.12.1981) Voor hem was iedereen gelijk, zowel vrouw als man, Nelly of Jan.’

De abstracte vormen die een jongen en meisje voorstellen, staan symbool voor de ‘gewone man’, het kan iedereen zijn. Dit is, net als de tekst op de plaquette, symbolisch voor de gewoonte van de huisarts om zijn patiënten ongeacht hun echte naam Jan, Nelleke of Moeke te noemen. Hij deed dit onder andere om te laten zien dat voor hem iedereen gelijk was. Hieruit blijkt de gemoedelijkheid van de huisarts die door velen geroemd wordt.

De slang op het kunstwerk is een duidelijke verwijzing naar het bekende symbool voor de medische wereld. Om de staf kronkelt het embleem van de geneeskunde. Het verjongen van de slang, door elk jaar een nieuwe huid aan te nemen, symboliseert het vernieuwende. De kunstenaar beschreef het beeld na de plaatsing door te zeggen dat er uit de staf nieuw leven springt dat om de slang heen danst: de kinderen.

Karel Heijs begon na zijn tijd in dienst als huisarts in Meerlo. In 1982 ging hij na meer dan dertig jaar dienst als dokter, met pensioen. Vlak daarna kreeg hij van carnavalsvereniging De Vöskes uit Meerlo als eerste persoon in de geschiedenis van de vereniging de hoogste burgeronderscheiding die het dorp kent: de Zilvervos. Deze onderscheiding is bedoeld voor een inwoner of een vereniging die zich op een verdienstelijke wijze inzet voor de dorpsgemeenschap. Dat de huisarts gewaardeerd werd in het dorp, blijkt hier wederom uit.

Karel Heijs overleed in 1993 op 76-jarige leeftijd. Vijf jaar later onthulde zijn weduwe het beeld in de kern van het dorp.

Bron: HALLO Horst aan de Maas
 

Alle mooie en interessante plekken