Doe mee op 27 januari : Samen ontwikkelen we een boomheide in de Swolgenderheide.

Doe mee op 27 januari : Samen ontwikkelen we een boomheide in de Swolgenderheide.

De laatste jaren is het heidegebied in de Swolgenderheide langzaam overwoekerd geraakt door jonge dennen. Van het oorspronkelijke open karakter is momenteel nog maar weinig over, en daarom organiseert de Gemeente Horst aan de Maas, in samenwerking met Bosgroep Zuid Nederland en Landschap Horst aan de Maas, op 27 januari een werkdag voor iedereen die wil komen helpen.

De Swolgenderheide is een uniek natuurgebied. Wie door het gebied loopt, ervaart het zelf, tussen en over de paraboolduinen van een oud stuifzandgebied. Deze stuifzandheide is ontstaan door ontbossing. De laatste decennia is nieuwe boomopslag en vergrassing op de open heide tegengegaan met grote grazers. Desondanks is de heide langzaam overwoekerd geraakt door nieuwe, jonge dennen.

Voorzichtig met de hand en paard te werk. 

Gemeente Horst aan de Maas werkt in samenwerking met Bosgroep Zuid Nederland en Landschap Horst aan de Maas aan het herstel van het oude, open karakter van de Swolgenderheide. Deze taak vormt een uitdaging, aangezien de zeer kleine, jonge boompjes met de hand uit de grond moeten worden getrokken. 

Daarnaast zal een trekpaard worden ingezet om de grotere bomen uit het gebied te slepen. Machinale methoden zijn hier niet geschikt, gezien de noodzaak voor uiterste voorzichtigheid vanwege het reliëf (de stuifzandduinen) en de aanwezigheid van bijzondere korstmossen.

Tijdens de werkzaamheden sparen we tegelijkertijd ook enkele oude bomen. Door deze combinatie creëren we een heide met een relatief hoog aandeel aan oude (vaak alleenstaande stoven) bomen. Een dergelijke heide noemen we een boomheide en heeft als eigenschap dat er veel gradiënten aanwezig zijn. Er zullen namelijk altijd koele plekken zijn in warme zomers, en er is altijd beschutting door de aanwezigheid van bomen. Soorten kunnen in koude perioden echter de warmere, zon-beschenen heidedelen opzoeken. Het aandeel van oude alleenstaande bomen maakt dat het gebied dienst gaat doen als overgangszone tussen de schrale graslanden en de bossen. De verwachting is dat veel bijzondere soorten gebruik gaan maken van de Swolgenderheide, zoals de nachtzwaluw en de veldkrekel.

Praktische informatie 

Omdat het om veel handwerk gaat, vragen we om jouw hulp. We beginnen om 9 uur met de opstart van het evenement. Hier zal een woordje uitleg worden gegeven over Swolgenderheide en boomheide. Daarna (9:30 tot 12:00) steken we de handen uit de mouwen. Je kunt altijd later aankomen en eerder vertrekken. Meeting point Bosweg (zie kaart). 

Wil je meer te weten komen over Swolgenderheide en boomheide? Wil je je handen uit de mouwen steken? Dan is iedereen met interesse in een leerzame werkdag welkom. Koffie, vlaai en het trekpaard zullen aanwezig zijn, hopelijk jij ook. 

Om aan te melden klik hier

Aanmelden

Swolgen Natruurwerkdag jan 2024.png
Adres: Bosweg Swolgen
Swolgen Natuurwerkdag jan 2024-1.png
Logo_s HadM_LHadM+Bosgroep.jpg