De Wegh van Meijl op Seven

Een nieuwe route op basis van een oude sage over wat ooit in het Peelgebied gebeurd is. Een route die de herinnering aan twee bijzondere vondsten in de Peel levend moet houden; die van de Gouden Peelhelm en de zilveren Sierschijf van Helden.

Hoe kwamen die in het ondoordringbare Peelmoeras terecht? Was de drager verdwaald toen hij door de Peel een weg zocht van Meijel naar Sevenum? Hoe liep die route vroeger dan? En met welke doel was deze Romeinse officier onderweg?

Op basis van historische kaarten is de route van de St. Willibrordusput aan de Kalishoek in Meijel naar de St. Fabianus en St. Sebastianus kerk van Sevenum gereconstrueerd. Een route die liep over de hogere zandruggen aan de randen van de niet toegankelijke Peel. Een weg die elke keer wel anders liep… De Wegh van Meijel op Seven.

Vermoedelijk heeft de Romein een verkeerde afslag gekomen en is terechtgekomen op een doodlopende zandrug midden in de Peel. Daardoor heeft hij zijn boodschap aan de christenen van Sevenum nooit kunnen brengen. Een boodschap die van de gekerstende heidenenbron aan de Kalishoek naar de andere kant van de Peel gebracht moest worden, naar de christenen bij de oeroude put die ligt onder de huidige Sevenumse kerk. Vele vragen blijven natuurlijk onbeantwoord, maar dat maakt het hele verhaal rond de sage van de Wegh van Meijl op Seven er niet minder boeiend op.

WeghvanMeijlopSeven.png

De route

De Wegh van Meijl op Seven is 21 km lang en wordt gemarkeerd door 10 zware basaltzuilen. Bij het passeren van elke zuil heb je minimaal een Romeinse Meijl van 1478 meter afgelegd. In de zuilen is een vergulde afbeelding van de Romeinse Peelhelm uitgehouwen met de tekst: WEGH VAN MEIJL OP SEVEN gevolgd door het volgnummer met het Romeinse cijfertype van I tot X De tiende en laatste zuil staat in de kerk van St. Fabianus en St. Sebastianus kerk te Sevenum.

De route loopt grotendeels over het knooppunten wandelnetwerk maar is ook met de fiets te doen. Volg van Meijel naar Sevenum de routeplaatjes met de Gouden Peelhelm. De route loopt door het hedendaagse natuur- en cultuurlandschap waar de oorspronkelijke Peel verdwenen is. Wil je de route van vroeger echt beleven met historische achtergrondinformatie en weten hoe het landschap ter plekke in de loop der jaren veranderd is, lees dan verder op www.deweghvanmeijlopseven.nl

Opening

De route wordt op zondag 11 oktober om 10.00 uur bij de St. Willibrordusput aan de Kalishoek in Meijel geopend. 

De route is bedacht en gerealiseerd door Huub Kluijtmans, amateurhistoricus en auteur van het boek De Gouden Peelhelm (2020). Tijdens de opening is het nieuwe boek De Gouden Peelhelm en een uitgebreide routekaart gebaseerd op een topografische kaart van 1894 verkrijgbaar.

Vrijwilligers van Landschap Horst aan de Maas zorgen voor beheer van de route.