Kruis de 'Helpeney'

Kruis de 'Helpeney'

Horst

Plaats: Tienrayseweg Horst
Jaar van plaatsing: 1956, oorspronkelijk rond 1900

Dit kruis staat hier sinds 1956, het betonnen corpus is gemaakt door Piet Killaars. Oorspronkelijk werd hier al rond 1900 een kruis geplaatst. Dat zou zijn gebeurd om het slachtoffer van een dodelijk ongeluk te herdenken.

Dit kruis staat bij de inrit naar de boerderij "De Helpeney". Het betonnen corpus is bevestigd op een houten kruis. Het corpus is ontworpen en vervaardigd door de beeldhouwer Piet Killaars uit Tegelen en dateert, evenals het kruis, van 1956. Het kruis stond tot 1982 iets verder in de richting Tienray, met het front naar de weg. Na de aanleg van het rijwielpad langs de weg Horst-Tienray stond het kruis een beetje verloren tussen weg en rijwielpad in en daarom besloot men tot verplaatsing. Het kruis van Killaars is niet het eerste dat in de buurt van de Helpeney is geplaatst. Reeds voor de eeuwwisseling, het juiste jaar is niet meer te achterhalen, kocht Christiaan Jacobs in Kevelaer een houten corpus en vervoerde dit, volgens de overlevering, in een eierkorf naar Horst. In die tijd trok men geregeld met eieren en boter ter markt in Kevelaer. Kevelaer was en is een bedevaartsoord waar van oudsher veel pelgrims komen. Boter en eieren werden daar waarschijnlijk iets beter betaald dan op de markt te Venlo. Het corpus werd bevestigd op een houten kruis, vervaardigd door timmerman Lambert Coumans. Het kreeg oorspronkelijk een plaats rechts van de weg Horst-Tienray (gezien vanuit Horst) bij de boerderij "Campsplaats". Er wordt verteld dat het kruis hier geplaatst werd ter herdenking van het slachtoffer van een dodelijk ongeluk. Inderdaad is op de Tienrayseweg een knecht van de brouwerij "in het Groene Woud" omgekomen. Hij kreeg een dodelijke trap van een paard. Piet van Dinter, oud-bewoner van de "Campsplaats" vertelt echter dat het kruis er al stond voordat dit ongeluk gebeurde. De brouwersknecht is in 1908 of 1909 omgekomen. In 1907 is het kruis, aldus van Dinter, omgewaaid, beschadigd en op “Campsplaats" gerestaureerd. Daarna kreeg het een nieuwe standplaats aan de overzijde van de weg bij de Helpeney. De Helpeney hoorde toentertijd, evenals Campsplaats bij het kasteel. Vanaf 1914 tot 1982 werd zij bewoond door de familie Soberjé. Deze familie was ook eigenaresse van het kruis. Toen kruis en corpus in verval raakten gaf, aldus mevrouw van Horck-Soberjé, burgemeester Everts van Sevenum, rentmeester van het kasteel, verlof om in de Kasteelse Bossen een eik te kappen om van het hout een nieuw kruis te vervaardigen. Thies Coumans, zoon van Lambert, maakte het kruis en restaureerde ook het corpus. Het laatste kreeg daarna een plaats in de Helpeney. Deken Debije zorgde voor een nieuw keramieken corpus. Heel de buurtschap droeg bij in de kosten. Dit alles had plaats in 1956. Maar het keramieken corpus bleek niet vorstbestendig te zijn. Het vroor stuk en moest plaats maken voor het huidige betonnen corpus. Het laatste is door vandalen al eens van het kruis gerukt.
Toen onder deken Debije nog de jaarlijkse bedevaart van Horst naar Tienray gehouden werd, fungeerde het kruis gedurende een aantal jaren als halteplaats, waar door de bedevaartgangers gezamenlijk gebeden en gezongen werd.
In 1978 werd het kruis door de familie Soberjé overgedragen aan de Stichting Veldkruisen en -kapellen. Het staat op gemeentegrond. Kruis en omgeving zijn altijd door de familie
Soberjé onderhouden. Thans gebeurt dit nog door het echtpaar van Horck-Soberjé.

Alle mooie en interessante plekken