Kruis Dijkerheide

Kruis Dijkerheide

Horst

Plaats: Dijkerheide Horst
Jaar van plaatsing: rond 1919

Dit kruis is hier rond 1919 geplaatst uit dankbaarheid voor een geslaagde ontginning. Vroeger kwamen hier veel bedevaartgangers langs op weg naar Kevelaer. De weg wordt ook Kevelaersedijk genoemd.

Dit kruis staat nog juist op Horster grondgebied, dicht bij het Sevenumse buurtschap Ulfterhoek. Het staat er eenzaam op een kruispunt van onverharde veldwegen, temidden van bouw- en weilandpercelen, tussen twee lindebomen. Aan het houten kruis hangt een gietijzeren corpus. Waarom en wanneer en door wie is dit kruis op deze eenzame plaats opgericht? Mevrouw Maria Roeven-Bussemakers, Ulfterhoek 24, vertelde hierover het volgende: "Het kruis is daar geplaatst door mijn vader, Willem Bussemakers. Hij had op de Dijkerheide grond in eigendom maar kreeg, aansluitend aan zijn grond, in 1918 12 morgen (4 ha) woeste grond van de gemeente Horst in erfpacht. Nadat hij de grond in cultuur had gebracht besloot hij, uit dankbaarheid en devotie, hier een kruis te plaatsen. Een ander motief voor het plaatsen van het kruis was nog het feit dat hier veel mensen langs kwamen, o.a bedevaartgangers op weg naar Kevelaer. Die kwamen hier al lang voordat het kruis er stond. Ze kwamen van Weert en overnachtten in de boerderij van Bussemakers op de Ulfterhoek. De volgende dag trokken zij verder over de Kevelaersedijk, zoals hij nog steeds genoemd wordt, en het Witveld naar het veer in Broekhuizen". Mevrouw Roeven weet ook nog te vertellen dat haar vader het corpus gekocht heeft bij van der Grinten in Venlo. Het kruis is gemaakt door timmerman Bouten uit Sevenum. Zij meent dat het kruis geplaatst is korte tijd na de ontginning, rond 1919. De lindebomen zijn toen ook geplant.
Vroeger stond er een knielbankje voor het kruis. Boven het corpus bevindt zich een luifel. Op de voorkant hiervan was het opschrift geschilderd: "Mijn Jezus Barmhartigheid". Dit opschrift is er nu niet meer maar mevrouw Roeven en zoon Harry zouden graag zien dat het opnieuw aangebracht zou worden. Kruis en corpus zijn verschillende malen gerestaureerd. Harry Roeven zegt dat het kruis nog in 1981 een opknapbeurt heeft gehad. Het heeft toen een nieuwe eikenhouten voet gekregen en is opnieuw geschilderd. Elk jaar in de Goede Week wordt het Christusbeeld nog met een krans omhangen. Tot 1978 was het kruis eigendom van Harry Roeven. Sinds 1978 is het in bezit van de Stichting Veldkruisen en -kapellen te Horst.

Alle mooie en interessante plekken