Kruis Witveldweg

Kruis Witveldweg

Horst

Plaats: Witveldweg Horst
Jaar van plaatsing: 19e eeuw

Dit kruis is in de 19e eeuw door de familie Vullings geplaatst. Het is enkele keren verplaatst en beschadigd, de laatste keer door brand in 1973. Na restauratie werd het corpus in 1976 gestolen en in hetzelfde jaar vervangen door een nieuw exemplaar, gekocht in Kevelaer.

Dit mooie kruis staat richting Grubbenvorst aan de rechterzijde van de Witveldweg, tussen twee grote eikenbomen. De eigenaar is Piet Vullings jr., Witveldweg 16. Zijn vader, Piet Vullings sr., wist te vertellen dat een van zijn voorouders, zijn grootvader of overgrootvader, ver terug in de vorige eeuw een (nu gestolen) fraai houten corpus in Kevelaer gekocht heeft. Het is generaties lang eigendom van de familie Vullings gebleven.
Het kruis is meerdere malen verplaatst. Gezien vanuit de huidige standplaats stond het eerst een eindje verder richting Grubbenvorst. Het stond daar bij een veldschuur. In de oorlog, waarschijnlijk in 1944, is het door Duitse militairen onopzettelijk omvergereden en beschadigd. Na de bevrijding kreeg het gerestaureerde kruis een plaats tegenover de boerderij.
Piet Vullings jr heeft het naderhand nog een nieuwe plaats gegeven bij de schuur, tegenover het huis. Toen de schuur in 1973 afbrandde werden kruis en corpus zwaar beschadigd. Door toedoen van dokter Holthuis zijn beide gerestaureerd. Vic. Paulissen knapte het corpus keurig op. Het werd daarna nog opgeschilderd door Sef Coppus. Het kruis werd hersteld door leerlingen van de L.T.S. te Horst. Daarop besloot Piet Vullings tot plaatsing tussen de twee eikenbomen, op de huidige standplaats dus. Groot was de ontsteltenis toen het kostbare corpus op een dag in augustus 1976 gestolen bleek te zijn. Piet Vullings heeft toen een nieuw exemplaar gekocht in Kevelaer. Volgens hem is het vervaardigd van geperst hout. In september of oktober 1976 is het nieuwe corpus aan het bestaande kruis bevestigd. In de Goede Week wordt door de familie Vullings nog steeds een bloemenkrans aan het kruis gehangen, maar ook andere mensen brengen bloemen. Vullings sr. wist nog te vertellen dat in vroeger jaren geregeld bij het kruis gebeden werd. In het offerblok, dat nu niet meer aanwezig is, werd ook geld gedeponeerd, dat afgedragen werd aan de Lambertuskerk te Horst.

Alle mooie en interessante plekken