Kruis Kogelstraat

Kruis Kogelstraat

Hegelsom

Plaats: Kogelstraat Hegelsom
Jaar van plaatsing: het eerste kruis voor 1870, het huidige in 1915

Het oude kruis van voor 1870 werd in 1915 vernieuwd en dat laatste werd uit dankbaarheid geschonken aan de toenmalige eigenaar. Dat gebeurde door het pleegkind, dat twee jaar liefdevol bij die familie was opgegroeid. Rond 1960 is het kruis nog eens vernieuwd, het gietijzeren corpus is uit 1915.

Aan de Kogelstraat te Hegelsom, dicht bij het huis van W. Jenniskens, staat vlak langs de weg een eenvoudig houten kruis op een betonnen voetstuk. Het corpus is van gietijzer en is hol van binnen. Het huidige kruis is niet het originele, evenmin als het corpus. Zeker is dat reeds voor 1870 aan de Kogelstraat een kruisbeeld stond. In 1868 of 1869 kocht Hannes Keijsers, afkomstig van de Middelijk, een oud huis aan de tegenwoordige Kogelstraat. Hannes Keijsers was wever van beroep. In die tijd stond er een kruis met houten corpus tussen het huis van Keijsers en dat van zijn buurman Theeuwen. Eigenaar was toen Theeuwen, want het kruis stond op zijn gebied. Keijsers heeft later het huis met grond van Theeuwen gekocht waarbij ook het kruis zijn eigendom werd. Het huis van Theeuwen werd afgebroken en het materiaal werd gebruikt om het oude huis van Keijsers wat op te knappen. Van dat huis is nu niets meer over. In 1906-1907 werd eerst een nieuwe schuur met stalling tegen het huis aangebouwd en later kwam er een nieuw woonhuis.
In 1904 trouwde Toon van Rens met de dochter van Keijsers en werden huis en kruis zijn eigendom. In 1915 werden kruis en corpus vernieuwd. Beide werden geschonken door Jacob Aerts, die zijn eerste twee levensjaren bij de familie Keijsers had doorgebracht Jacob Aerts is geboren op 25 maart 1868 te Meterik. Een maand na de geboorte, op 22 april 1868, stierf zijn moeder. Het gezin Keijsers woonde toen nog op de Middelijk. Daar was op 9 april 1868 een dochtertje geboren, dat op 23 april stierf. Mevrouw Keijsers nam toen de moederloze baby, Jacob Aerts, bij zich. De familie Aerts is in 1870 naar Venray vertrokken en Jacob is zijn pleegouders uit het oog verloren, tijdelijk tenminste. Toen hij 18 jaar was, is hij in Horst naar hen op zoek gegaan en uiteindelijk had hij succes. Op latere leeftijd, in 1915, schonk hij, uit dankbaarheid, een nieuw kruis met het thans nog aanwezige gietijzeren corpus. Het oude houten corpus, een typisch voorbeeld van volkskunst, is door Toon van Rens gerestaureerd en op een eenvoudig houten kruis bevestigd. Daarna heeft het een plaats gekregen in het huis Kogelstraat 41, dat nu eigendom is van W. Jenniskens. Het kruis zelf is eigendom van Piet van Rens, die ook op Kogelstraat 41 woont.
Het kruis buiten bevatte vroeger een offerblok en een bordje met opschrift INRI. In het verleden werd er wel eens geofferd en kinderen versierden het kruis met bloemen.
Rond 1940 is het kruis verplaatst vanwege de ligging nabij een mesthoop. De huidige plaats aan de andere kant van het huis, verder richting Hegelsom, was geschikter.
In 1945 trouwde Lambert Lemmen met de dochter van Van Rens en werd eigenaar van het kruis.
Aan het einde van de zestiger jaren is het kruis nog eens vernieuwd door Chris van Rens, timmerman te Hegelsom. Het eenvoudige eikenhouten kruis bevat geen offerblok meer en ook geen bordje met INRI. Sinds 1945 is het eigendom van W. Jenniskens. 
 

Alle mooie en interessante plekken