Kapel O.L .Vrouwe van Zeven Smarten

Kapel O.L .Vrouwe van Zeven Smarten

Sevenum

Plaats: Snelkensstraat- Frankrijkweg, Sevenum
Bouwjaar: 1745-1800

Deze kapel is een rijksmonument en gebouwd tussen 1745 en 1800. Hij is wellicht ouder. In de volksmond wordt het het Vriets kapelletje genoemd, naar de opdrachtgevers. Het Piëta-beeld is gemaakt door atelier Schattevoet in Hegelsom. Het oude lindenhouten beeld is bij particulieren ondergebracht.

Uit een vaag ingekrast jaartal op het plaatje boven   open toegang blijkt dat de kapel in 1892 is gecementeerd. Ook zijn toen de namen ingekrast van de opdrachtgevers, te weten "H. van Enkeevort" en "...V...". Hiermee wordt gedoeld op het echtpaar Hendrick van Encfeeuort (1825-1893) en Johanna Verrijth (1830-1905). De ouders van Johanna, Jacobus Verrijth en Gertrudis Raedts, woonden op "Vriets plaats", een boerenhoeve vlakbij de kapel. Op deze boerderij hebben diverse generaties Verrijth gewoond. Deze familie is ongetwijfeld de stichter geweest van deze kapel. In de volksmond wordt dan ook gesproken over het "Vriets kapelletje”. De lindehouten geverfde Piëta werd in 1990 vervangen door een Piëta gemaakt door atelier Schattevoet in Hegelsom. De originele Piëta is waarschijnlijk gemaakt naar een voorbeeld uit de 16e eeuw.

De kapel is, evenals enkele andere kapelletjes in Sevenum, gelegen binnen een driehoekig pleintje op een splitsing van de wegen de Frankrijkweg, de Snelkensstraat en het Broek. De kapel vertoont uiterlijk veel overeenkomst met de St. Jozefkapel aan de Renkensstraat. Opmerkelijk is hierbij de aanwezigheid van een muuranker in de vorm van een Franse lelie. Zo'n muuranker treffen we in Sevenum alleen aan bij de oude kapellen uit de 18e eeuw. Dit gegeven en de omstandigheid dat deze kapel niet voorkomt op een oude kaart van Sevenum uit 1745, maar wel op de zogenaamde Tranchotkaart uit 1803 staat vermeld, rechtvaardigt de conclusie dat de kapel in de tweede helft van de 18e eeuw gebouwd moet zijn. Op de voorgevel, in klokmodel, staat een smeedijzeren kruisje. Het dak is afgedekt met keramische pannen van het type Tuile du Nord. De ingang is voorzien van een hardstenen dorpel. De vloer is afgewerkt met dubbelhard gebakken vloertegels in originele vorm gelegd. Zoals de meeste kapellen is ook deze kapel zo gebouwd, dat de ingang gericht is op de plaatselijke parochiekerk in Sevenum. In Noord - Limburg wordt een kapelletje dikwijls geflankeerd door een, drie of vijf lindebomen. Ook hier is dat het geval. Door de drie lindebomen en doordat het gebouwd is binnen een driehoekig pleintje is het een van de mooist gelegen kapelletjes van de omgeving.

Alle mooie en interessante plekken