Het gebonden figuur

Het gebonden figuur

Broekhuizenvorst

Kunstenaar: Mathieu Knippenbergh, 
Plaats: Op de Spekt, Op de Kamp, Broekhuizenvorst
Jaar van plaatsing: 1985

Het beeld van de gebonden torso met een uitvliegende vogel werd op 6 september 1985 onthuld in Broekhuizenvorst.

Het beeld werd onthuld door oud-burgemeester van Broekhuizen Simons en waarnemend burgemeester van Grubbenvorst, Vermaaten. Het staat op een pleintje bij de kruising van Op de kamp en Op ’t spekt in Broekhuizenvorst.

De Gebonden Figuur is gemaakt door kunstenaar Mathieu Knippenberg uit Swolgen. Hij maakte onder andere ook het beeld van de Heilige Christoffel (1987). Dit beeld aan de Veerweg bij het pont in Broekhuizenvorst is wellicht zijn bekendste werk in de regio.

De grote bronzen torso van het Gebonden figuur staat rechtop en torent boven de voorbijgangers uit. Het beeld lijkt een ingesnoerd lichaam voor te stellen, maar op de plaats waar het hoofd normaal zit, is een nest geplaatst met hierin een vogel met uitgeslagen vleugels. Waar normaal de voeten van een lichaam zitten, steken takken onder de omwindsels uit.

“Je moet er voor gaan staan en dan kun je kijken wat je er in ziet. Dat kan voor iedereen anders zijn, maar voor mij is het een symbool van een ingesnoerde mens en de vrijheid om zelf te denken”, geeft Jeu Derikx, secretaris van de Historische Kring Broekhuizen-Broekhuizenvorst aan. “Iedereen kan er zijn eigen interpretatie aangeven.”

Het beeld staat met zijn ‘rug’ naar de huizen en kijkt uit op de kruising tussen twee weken in de wijk De Spekt en, als men verder weg kijkt, richting de Maas. De onthulling van het beeld vond plaats ter afronding van het uitbreidingsplan van deze wijk in Broekhuizenvorst. Bij de onthulling werd, ter uitbeelding van het kunstwerk zelf, een mand postduiven losgelaten boven het Maasdorp.

De ingesnoerde torso staat in sterk contrast met de vogel die zijn vleugels uitspreidt om het nest te verlaten. “Dit was in 1985 ook een buurt voor jongeren die het ouderlijk huis uitvlogen en op zichzelf gingen wonen. Het werd een jonge buurt voor jonge bewoners”, aldus Derikx. Ook de takken die aan de onderkant van het lichaam uit de omwindsels komen, symboliseren volgens Derikx vernieuwing. “Met de schansen werden vroeger de ketels gestookt. Vuur is altijd een beeld geweest van vernieuwing.”

Tegenwoordig zijn zowel de wijk als het beeld niet nieuw meer, maar de dagelijkse herinnering aan vernieuwing en de mogelijkheid tot uitvliegen, die blijft.

Bron: Hallo Horst aan de Maas
 

Alle mooie en interessante plekken