Buste van burgemeester Everts

Buste van burgemeester Everts

Evertsoord

Kunstenaar: Margot Widderhoven-Sijbers 
Plaats: Paterstraat voor De Smelentos Evertsoord
Jaar van plaatsing: 2004
Tekst op het infobordje: W.P. Everts, stichter van Evertsoord, 1923-1960.

Het vernieuwde borstbeeld van burgemeester Willem Everts werd in 2004 onthuld door een kleinzoon en petekind van Everts.

Het bronzen beeld staat op het pleintje voor De Smelentos in Evertsoord en is gemaakt door Margôt Widdershoven-Sijbers.

Voordat het bronzen beeld werd onthuld, stond er een betonnen borstbeeld van burgemeester Everts, de stichter van Evertsoord. Dat was niet helemaal gelijkend, volgens Piet Everts, zoon van de burgemeester. “Maar beter iets dan niets. Het belangrijkste toen was dat de geschiedenis in ieder geval in gedachten bleef”, aldus Piet Everts.

Willem Everts was burgemeester van Sevenum van 1923 tot 1958. Hij wordt gezien als de grote stimulator van de ontginning van de Sevenumse Peel. De eerste boerderijen in het buitengebied van Sevenum werden in 1939 gebouwd. Ook kwamen er paters, die het rectoraat Evertsoord oprichtten en besloten een klooster te bouwen. Daarna werd ook een kerk in gebruik genomen. “De paters en de bewoners van Evertsoord hebben die samen gebouwd. Inwoners stopten er hun eigen geld in en als men tijd over had, ging men met paard en kar in Tienray stenen voor de kerk halen”, herinnert Piet zich.

Op 15 mei 1959 werden de ontginningswerkzaamheden feestelijk afgesloten. Dit werd gezien als de officiële start van het kerkdorp Evertsoord. “De naam van het dorp is een eerbetoon aan de stichter, dat vond ik toen prachtig. Net als Wilhelminadorp of Julianadorp, het is een kwestie van waardering van de bevolking. En die naam blijft eeuwig bestaan”, vindt Piet. “Mijn vader was een bescheiden man, daarom kwam er ook pas een beeld van hem na zijn overlijden.”

In 2004 wilde gemeente Sevenum “een fatsoenlijk beeld, geen betonnen poppetje” ter nagedachtenis aan de stichter. Ze had daar een Duitse kunstenaar voor uitgezocht. “En toen zei ik tegen hen: ‘Als mijn vader dat wist, sloeg hij het meteen kapot.’ De oorlog heeft ook bij hem altijd diep gezeten”, aldus Piet Everts. Uiteindelijk werd gekozen voor een andere kunstenares die op basis van foto’s een goed lijkend bronzen beeld zou maken. “Het enige probleem was dat mijn vader overleden was en de kunstenares hem niet echt had gekend.” Toen ze aangaf er niet helemaal uit te komen, riep ze de hulp in van zoon Piet. “Dat weten nog niet veel mensen, maar ik ben toen een week lang elke dag van 09.00 tot 12.00 uur voor haar model gaan zitten. Zo kon ik ook bijdragen”, zegt Piet. “En profil lijk ik best wel op mijn vader. En het beeld lijkt nu ook heel goed op mijn vader.”

Samen met een bundeling teksten is het oude borstbeeld in 2004 aan de voet van het huidige beeld van stichter Willem Everts begraven.
Bron: Hallo Horst aan de Maas
 

Alle mooie en interessante plekken