Antoniuskapel

Antoniuskapel

Sevenum

Plaats: Steinhagenstraat bij 27, Sevenum
Bouwjaar: Begin 18e eeuw

Deze kapel, gewijd aan Antonius van Padua, is een rijksmonument en ligt verscholen tussen beplanting en bebouwing, Antonius van Padua is bij uitstek de patroon van de verloren voorwerpen.

De kapel werd door Hendrik Ignatius Schenck van Nijdeggen en Mechtild Cnops uit Roermond gesticht ter ere van de Heilige Antonius van Padua. Hun huwelijk werd in 1708 in Sevenum voltrokken. Zij overleed in 1737, hij in 1747. Ze woonden op kasteel Schenckenborg (Erdbrugweg). Hij was heer van Ooyen, ook was hij ambtman van Lottum en substituutdrost van het land van Kessel. Het originele eikenhouten beeld bevindt zich in het gemeentehuis. Het staat op een fraai bewerkte console met de wapens van de familie Schenck van Nijdeggen en de familie Cnops uit Roermond. In de kapel staat nu ter vervanging een gipsen beeld. 

Volgens overlevering zou de laatste adellijke bewoner van Schenckenborg, Frits, een vrijgezel en dronkaard zijn geweest. Als hij op weg naar huis de kapel passeerde riep hij: "Antonius, als je wat onder de kurk hebt, kom ik aan". Uiteindelijk werd hij dood in de kapel gevonden.

Beschrijving: Kapel uit baksteen, in een willekeurig verband gemetseld. De kapel ligt, verscholen tussen beplanting en bebouwing, circa 10 meter van de Steinhagenstraat naast het pand nummer 27. De voorgevel, in klokmodel, heeft een ijzeren kruis op de top. In de linker-en rechterzijgevel bevindt zich een ellipsvormig raampje. De plint en de spitsboog van de kapelingang zijn gecementeerd. De dakrand steunt op kleine houten consoles en het dak is afgewerkt met leien. De gordingen van de dakconstructie zijn in de voorgevel verankerd d.m.v. fraai uitgevoerde smeedijzeren muurankers. Het bovenste muuranker is vervaardigd in de vorm van een Franse lelie. Op de vloer liggen rode plavuizen.

Klik voor info over Antonius van Padua op onderstaande link:

Antonius van Padua

Alle mooie en interessante plekken